Fredagsmys ♥



Jag har ätit plankstek ute på resturang ett fåtal ggr. & ingen gång har den varit så
god, som den jag gjorde igår var. Den vart SJUKT GOD!



Sen till efterrätt så gjorde jag chokladdoppade jordgubbar.. blev så glad när jag såg att
dom  fortf sålde lite jordgubbar nere på torget i går..kunde inte låta bli & köpa en förp.


DragonVinäger


Perfekt när man ska göra egen bearnaisesås.
(Låt stå & dra i några dagar innan användning)


P.H.B Cobbler



För någon månad sen gjorde jag en Cobbler, gillar inte paj riktigt men
den här varianten var riktigt god. Fyllde min cobbler med blåbär, hallon
& persika. & serverade den ljummen med vaniljvisp.


Lugnt nu..



Det blir lugnt i ett par dagar nu i bloggen, så bjuder på bilder på lilla Klaras
dopcupcakes. Dom blev riktigt uppskattade, & bäst var väl det.. För jag satt
i flera dagar & gjorde en massa sockerblommor [ont i fingrarna] för att dom
skulle bli en fröjd för både smaklökarna & ögat :-)

På återseende..


Det är bra med vänner..

Tack vare en vän har man laddat upp inför fikabesök ett bra tag framöver.

Inte för att det är så svårt att göra egna chokladbollar, men visst tackar

man inte nej till en delicatoboll när det vankas fika? :-)

 

Fick en påse Lussebullar också, Älskade saffran..

Nu saknas bara julen, vill sätta fart o göra egna!


Höst/vinter = Sopptider?

 

Igår så gjorde jag soppa här hemma, är ingen soppmänniska & har Aldrig gjort soppa

själv tack vare det. Men igår så gav jag mig fan på att jag skulle göra en. Den dög,

men kan helt klart förbättras [en hel del].. Så prova dig fram :-)

 

Jag använde:

Potatis [8st mellanstora]

1 röd lök

0,5 morot

1 vitlöksklyfta

2msk smör

8dl vatten

1 buljongtärning [grönsaks.]

1,5 dl grädde

Gula kantareller

1 Chorizo

Cayenne peppar

salt/peppar

 

Gör så här:

1) skiva o stek, potatis, lök & vitlök.

2) koka upp 8dl vatten & häll ner grönsakerna. koka tills potatisen

och moroten blivit mjuk.

3) Häll ner i mixer & mixa till en slät soppa, häll tillbaka i kastrullen& häll i grädden.

4) tillsätt buljongtärningen & krydda tills du blir nöjd med smaken.

5) stek svampen & blanda sedan ner i soppan, + skiva & stek korven. den kan du

lägga på soppan när den serveras eller blanda ner den direkt.

 

• Du kan behöva tillsätta mer vätska för att få en bättre konsistens på soppan.

• Du kan även tillsätta 1dl creme fraiche och/eller 1dl vitt vin.

• Prova dig fram med ingredienser du gillar, soppa är ju perfekt & värmande nu

i höst/vinter.


American Pancakes!


American pancakes är så gott att lyxa till det med en morgon lite då & då eller varför inte
till lunch? Hemma hos oss brukar det bli att jag steker iordning lite pancakes + bakar scones
på en Söndag. Perfekt avslut på en vecka *mumms* Vad man äter till är det smaken som
avgör. Vi brukar äta sylt & på sin höjd lite honung, men i amerika brukar det va lönnsirapen
som gäller (för sött för min smak).

Den här gången gjorde jag halva smeten "orginal" & den andra halvan med lite frysta blåbär &
hallon, blev riktigt gott! Brukar även riva i lite mörk choklad & hacka i lite nötter vissa gånger.

Du Behöver:
4msk smör [helst osaltat]
2,5dl mjölk
3dl mjöl
1msk strösocker
4tsk bakpulver
1krm salt
2 ägg

Bär?
Choklad?
Nötter?

Gör så här:
1) Blanda ingredienserna ordentligt.
2) Värm upp en torr stekpanna.
3) 0,5dl per pannkaka räcker, det är dags att vända dom
när smeten "bubblar sig lite" & pannkakan börjar "svälla".
[går rätt så snabbt, & man vill inte steka dom för länge]

"Pizzabullar"



Igår så bakade jag lite pizzabullar. Perfekt att frysa in & ta en som mellanmål eller
varfrör inte till lunch med lite sallad till? Fyllningen fick bli "a'la Tacos", riktigt gott!
Dom här "bullarna" är riktigt enkla o göra, men rekommenderar att man gör dom i
en muffinsplåt, så dom inte flyter ut.

Degen:
5dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1tsk salt
2dl mjölk

2msk olivolja

Fyllning:
Ta det du tycker om, perfekt att göra av med lite rester.
jag använde, tacosås, tacofärs, majs, riven ost & lite vitlöks creme fraiche.
[blandade såsen, färsen o majsen, klickade ut fraichen & sen osten]


Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225°
2) Gör iordning fyllningen du tänkt använda.
3) Blanda dom torra ingredienserna till degen, tillsätt vätskan & blanda.
4) Klicka ut i 12st formar & tryck ut degen i formarna [grop i mitten]
5) Lägg på din fyllning & in i ugnen ca 15min.

• Dom går utmärkt att frysa in.

• Goda uppvärmda som "kalla".
• Man kan även byta ut mjölet till något grövre om man så vill.
• Perfekt till barnkalas eller varför inte till ett buffébord.


För mycket av det goda?

Fick Choklad utav min faster & kusin igår, jättesöt förpackning :-)


Morbergs äppelpaj [a'la Ida]

 

Jag kollade på "Vad blir det för mat" med karln för någon vecka sedan. Då gjorde Mr Morberg

& en annan kock en äppelpaj som såg Riktigt God ut! Dom använde pekannötter vilket jag inte

hade hemma +att jag inte hade någon kanel hemma igår. Så gjorde en egen tolkning, receptet

kan behöva dubblas, för jag testade i en väldigt liten form. Bjöd min faster, kusin & min karl

på pajen igår, och dom tyckte väldigt mycket om den. :-)

 

Jag använde:

2,5 stora äpplen

0,5dl mandel

0,5dl hasselnötter

1dl flytande milda

0,5tsk kardemumma

1msk farinsocker

 

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 180-200°

2) Mixa nötter & flytande milda, tillsätt dom torra ingredienserna.

3) Skala & skiva äpplena & lägg i en smord ugnsfast form.

[jag varvade skivorna med lite, lite farinsocker, men det är inget måste]

4) sprid ut nötsmeten över äppelskivorna & garnera med lite nötter.

5) Gräddas mitt i ugnen 20-25min, kakan ska få färg men om den börjar

bli för mörk under gräddningen, täck med folie.

6) låt svalna lite innan servering. Servera med tex, glass eller vaniljvisp.


Cupcakes med Bailey's

 

När jag fyllde år i måndags så bakade jag "Rosa bandet cupcakes". Gjorde chokladbottnar

smaksatta med lite Bailey's & en vit fluffig chokladfrosting. Går att göra frostingen med mörk

choklad också för lite variation, eller varför inte färga den med pastafärger?

 

Bottnarna [12st]:

3 ägg

2,5dl strösocker

1tsk vaniljsocker

50g smör

1dl creme fraiche

2msk kaffe
1msk Bailey's
3,5dl vetemjöl
2tsk bakpulver
4msk kakao
1 nypa salt
100g choklad.
+ 12st små chokladbitar.

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175°
2) Vispa äggen med strösocker + vaniljsocker vitt & fluffigt.
3) Smält smör & blanda i cremefraiche, kaffe & Baileys &
blanda ner i äggsmeten.
4) Blanda dom torra ingredienserna & vänd ner i smeten.
5) Smält chokladen över vattenbad.
6) Placera ut 12 formar i en muffinsplåt & fyll dom till 2/3. Tryck
ner en liten chokladbit [av valfri smak/sort] i mitten av varje form.
7) Grädda i ca 15min & låt svalna.

Vitchoklad frosting:
100g rumstempererat smör
4dl florsocker
200g philadelphiaost
200g vit choklad.

Gör så här:
1) Blanda smör, florsocker & philadelphiaosten ordentligt.
2) Smält chokladen över vattenbad & blanda ner i smeten.
3) Spritsa eller kladda ut på dom avsvalnade muffinsarna.
4) Garnera med tex. choklad, strössel, nötter, blommor osv.

För Varje Tutte

Vi alla har ett eller annat par bröst som man tycker extra mycket om,

eller iaf personen dom sitter på. Så hjälp mig att samla in pengar till

bröstcancerforskningen, så vi får behålla våra nära & kära längre ♥

 

För att komma till min insamlingen, Klicka HÄR.


Pajformar från Rice


Åh, jag älskar porslin ifrån Rice. Alla ugnsformar, skålar, pajformar osv.. osv..
Dom skulle absolut göra bakningen & matlagningen mycket roligare här hemma!

Du hittar en massa produkter ifrån Rice HÄR.


Silviakaka

 

Det här är en riktigt enkel kaka, men ack så God! Den smakar som bäst när det har fått stå

till sig ett dygn, & själva botten kan man även använda som tårtbottnar om man vill!

 

Du behöver:

2 ägg

2dl strösocker

2dl vetemjöl

2tsk bakpulver

1dl Kallt vatten

 

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 175°

2) Vispa ägg & socker riktigt fluffigt,

3) Blanda dom torra ingredienserna & häll ner i äggsmeten.

4) Tillsätt vatten & blanda.

5) Häll i smörad & bröad ugnsform, sen in i ugnen 30-40 min.

 

Glasyr:

100g margarin

1dl strösocker

1msk vaniljsocker

1 äggula

kokos

 

Gör såhär:

1) Smält smöret & häll i socker + vaniljsocker.

2) Blanda i äggulan + kokos [kan uteslutas om man inte gillar kokos].

4) Bred ut på den avsvalnade kakan, låt stelna.  Klart!


Tårtan

 

Nu har alla fikagäster åkt, & ensam kvar är jag.. Älgjakten krockar med min födelsedag så karln

kom bara hem på en snabbvisit & grattade mig. Tänkte iaf passa på att bjuda på en tårt bild.

Blev det en gräddig tårta med Bärgelé, & lite annat gott.. Gästerna tyckte att den va jättegod!

 

Fyllningar:

- Marsankräm

- Daimgrädde

- Jordgubbssylt

 

Garnering:

Jag använde: Blåbär, hallon & lite röda vinbär, socker,vaniljsocker, lite vatten & 1 gelatinblad.

1) Lägg ett gelatinblad i blöt.

2) kokade bären med lite vatten, socker & vaniljsocker [smaka av tills du blir nöjd].

3) Mixa röran i en mixer & tillsätt sedan gelatinbladet, låt det lösas upp under omrörning.

4) Låt röran svalna lite innan du häller den på tårtan & låt "stelna till".. Klart!


Think Pink!



Oktober är en väldigt viktig månad, inte bara för att jag fyller år [idag], utan
för att man uppmärksammar bröstcancer. Så dagen till ära bakade jag lite
rosa bandet & tutt cupcakes, med mörk chokladbotten & vit chokladfrosting.

Klicka gärna på Rosa bandet ikonen uppe i högra hörnet.


Hasselbackspotatis med Vitlök

 


I fredags så grillade jag & karln fläskkotletter & sparris, till det gjorde jag hasselbackspotatis
med vitlök. Blev riktigt gott, & är tokenkel att fixa. Gillar man potatis tycker jag absolut att

man ska testa, kan göras utan vitlöken om man inte gillar det.


Hasselbackspotatis a'la Ida:
Skalade potatisar
Smör eller margarin [går bra med flytande]
1 Skivad vitlöksklyfta
Salt/Peppar
Ströbröd

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200°
2) Skär potatisarna [som bilden ovan] Görs enklast om du lägger något emot potatisen
som är ca 1cm hög, för man ska Inte skära rakt igenom dom.. lägg i en smord ugnsform.
3) Salta & peppra potatisen, strö över lite ströbröd + Skiva vitlöken & sprid ut i formen.
4) Lägg en klick [eller ringla över] smör eller margarin på potatisarna & sen in i ugnen.
5) Ös potatisarna med smöret när det smält ner i formen, med jämna mellanrum.
6) Potatisen är klar när den är mjuk, ca 30-40min [beroende på potatisarnas storlek].


Kasslergratäng


Kasslergratäng [eller risgrynsgröt med kassler som syrrans kille kallar det] är riktigt bra
vardagsmat, för man kan variera innehållet. Brukar bland annat ha i ananas, tomat, lök
sparris osv. när jag gör gratängen. Dock inte ananas & sparris på en & samma gång, tror
inte det är någon kombination som jag skulle gilla iaf. Den här gången hade jag dock inte
så mycket hemma.. så fick bli lök & vitlök, men det blev riktigt gott ändå! Sen så blir det
väldigt mycket mat, det är bra då blir det några matlådor för karln att ta med till jobbet :-)

Jag använde:
Ris [6 port]
Kassler

1 förp hushållsmjukost extrakryddad
1 förp matlagningsgrädde [+ lite mjölk]
Riven ost
Röd lök
Vitlök
Salt/peppar


Gör Så här:
1) Sätt ugnen på 200°
2) Koka riset efter anvisningarna på paketet.
3) stek lök, vitlök & kassler.
4) Blanda osten & grädden, blanda ut med lite mjölk om du tycker att blandningen
blir för tjock. Den ska va lite krämig i konsistensen så ta inte för mycket mjölk.
5) Smörj en ugnssäker form, häll i riset & övrig

a ingredienser & blanda. Häll över
"såsen" & se till att den ocks blandas med dom andra ingredienserna. Strö över riven ost.
6) Låt stå i ugnen till gratängen fått fin färg, ca 20-30min beroende på ugn.


Födelsedagsfika

På måndag fyller jag år, så det är väl dags att börja närma sig köket för

att baka lite. Men skulle behöva lite inspiration för att komma igång..


Mini Ananaspaj

 

Innan förra veckan så hade jag aldrig gjort en ananaspaj förut. Är egentligen ingen

pajmänniska alls, gillar att göra dom men äter sällan. Gjorde iaf Mini pajer som en

del av efterrätten till Personalfesten jag lagade mat till i lördags. Innan servering

så la jag en stor sked med krämig vaniljvisp på toppen. Dom blev riktigt omtyckta!

 

Receptet räcker till 18 små pajer eller en stor. Hittade receptet HÄR, men använde lite

mer krossad ananas än vad det stod i receptet. Nästa gång ska jag klura på något

eget recept.. Eget är alltid bäst, men testar gärna andras :-)


Chokladbakelser

Del två utav efterrätterna jag gjorde i lördags. Smeten är densamma som jag

brukar använda när jag gör min kladdkaka, piffade till den med lite choklad &

nötter. Värmde upp ugnen till 200° & sänkte till 150° direkt efter jag stoppat

in plåten. kakorna ska va kladdiga i mitten men även få lite yta så dom

inte faller ihop, så håll koll när dom är i ugnen.

 

Innan servering så tog jag ur kakorna ur formarna, vände på dom &

ringlade smält choklad över som jag lät stelna. Avslutade med lite grädde

& hyvlade över choklad. Blev riktigt gott!


Mini Cheesecake

 

Den här Cheesecaken går inte av för hackor.. Innan jag smakade det här receptet så tyckte

jag inte om cheesecake alls. Tyckte det smakade vidrigt! Men den här har en underbar smak

& blir riktigt krämig efter att ha fått stå en stund i rumstemp. När jag gjorde mat till kappahls

personalfest i lördags så var mini cheesecakes en del utav efterrätten, & dom älskade det!

 

Du kan antingen välja att göra en Hög cheesecake som blir perfekt efter 3-4h i frysen. Om den

får stå inne längre så ta fram 20-30min innan servering, så blir den perfekt. Eller så gör du mini

cheesecakes, blir väldigt många utav det här receptet, så jag gjorde 18 små & en mellanstor

i sockerkaksform.

 

Du Behöver:

2dl socker
3st ägg
200g Philadelphiaost
3dl vispgrädde
2tsk vaniljsocker
8-12 digestivekex

Små folieformar eller
stor sockerkaksform/springform

Gör så här:
1) Vispa äggulor & socker pösigt, tillsätt vaniljsocker och blanda i Philadelphiaosten.
2) Vispa grädden i egen bunke och rör ner försiktigt
3) vispa äggvitorna hårt i en bunke & vänd ner i smeten.
4) Krossa kexen och lägg hälften i botten på en rund form med löstagbar kant. eller
i små folieformar [håller formen bättre än vanliga bullformar].
5) Häll smeten i formen och strö över resten av kexsmulorna.

Stor:
Låt stå i frysen 7-8 timmar [perfekt efter 3-4h]. Ta fram 20-30min innan om du
låtit kakan stå inne längre än 4-5 timmar. Den ska va "krämig" vid servering.
Mini: fryser till snabbt, ta fram 15min innan servering.

Tips:
♥ Det är riktigt gott att servera cheesecake med tex uppvärmd sylt.

♥ Till jul kan kan man använda krossade pepparkakor ist för digestivekex.

Vad blev det till middag?

Idag så blev det hemlagad hamburgare med egna potatisklyftor.

 

 

Potatisklyftor:

1) Sätt ugnen på 200°

2) Skala & skiva potatisen, Lägg i ugnssäker form.

3) Häll över lite flytande margarin+matolja, krydda med Salt/peppar & Blanda.

4) Ställ in i ugnen tills potatisen mjuknat, & fått fin färg. Rör om då & då.


Tacopaj + Guacamole = Sant!

 

I Lördags så fixade jag mat + efterrätt till Kappahls personalfest. Dom hade beställt Tacopaj så
jag gjorde fyra st + sallad & Guacamoledipp. Dom blev jättenöjda så uppdraget slutfört :-)

Tacopaj/Botten:
150g smör lr margarin
3dl Vetemjöl
1msk vatten

Fyllning:
400g köttfärs
Tacokrydda
1 burk tacosalsasås
0,5-1dl turkisk yoghurt
0,5 röd lök
1 burk Majs
Tabasco [nån droppe]
---------------------------
Vitlöks creme fraiche
Riven ost

Guacamole:
3 avokado
2,5dl Turkisk toghurt
1 vitlöksklyfta
hackad tomat [alt. tacosalsa]
alt. någon droppe citronsaft
alt. nån droppe Tacasco
Salt/peppar

Sallad:
Använd det du tycker om.

Gör så här [paj]:
1) Sätt ugnen på 200°
2) Blanda ingredienserna till pajen & kavla/tryck ut i smörjd pajform.
Låt stå i kylen 15-30min.
3) Stek löken & köttfärsen, ha i tacokrydda & vatten enl anvisning. Blanda i övriga
ingredienser & smaka av om du tex vill ha fyllningen starkare.
4) Fyll pajskalet med fyllning, täck med vitlöks creme fraiche & riven ost.
5) Låt stå i ugnen tills osten smält & pajen fått fin färg. Låt vila lite innan servering.

Gör så här [Guacamole]:
Mosa avokado & blanda i övriga ingredienser, smaka av. Låt stå & dra lite innan
servering. Riktigt gott till pajen & passar även perfekt att doppa tacochips i!

Ute i Svampskogen



Idag så var vi ut i skogen & skulle kolla dom sista älgpassen,tänkte inte på
att ta med oss varken påse eller hink utifall om vi skulle hitta någon svamp.
SJÄLVKLART var det ett MYLLER utav trattkantareller, så vi plockade hela
tröjjorna fulla [Tur att jag lånade killens gamla hockeytröja].
Så nu kommer det bli fullt utav svamp i frysen igen :-)


Chokladmaränger

 

Ska jag vara ärlig så har jag Aldrig gjort maränger förut. Så nu ikväll när jag fick lite äggvitor

över så slog jag till. Dom här blir [förhoppningsvis] lite segare i mitten = jag gillart!

 

Jag använde: [ca 12st stora]

4 äggvitor

2,25dl strösocker

50g choklad

 

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 125°

2) Gör iordning ett vattenbad [som bunken får plats i]

3) Blanda strösocker & äggvita i en rostfri bunke, & vispa konstant ca 5-10min

till marängen blivit varm & riktigt fluffig.

4) Ta då bort från vattenbadet. & fortsätt vispa till marängen har svalnat.

5) Smält chokladen & blanda den lite lätt i marängen [ju slarvigare ju bättre typ]

6) Skeda ut marängen på en bakplåtspappers klädd plåt & grädda sedan i ugnen

40-50min. Marängerna ska va [som jag skrev ovan] lite sega i mitten.


RSS 2.0