Hemmagjord Vaniljkräm

Testade att koka egen vaniljkräm idag för första gången, trodde att det skulle va
riktigt klurigt, men gick riktigt bra. Receptet är ifrån Leila & du hittar orginalet Här.

Hemmagjord vaniljkräm:

2,5 dl
mjölk 3%
0,5 vaniljstång
0,75 dl socker
3-4 äggulor (jag hade små ägg & använde 4st)
0,4 dl majsstärkelse
10 g osaltat smör
1 dl vispgrädde

Gör såhär:

1. Koka upp mjölken med den delad och urskrapad vaniljstång.

2. Vispa socker, äggula och majsstärkelse luftigt.

3. Slå över den heta mjölken under vispning.

4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispning, så fort

blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål.

5. Rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.

6. Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.


Chocolate divine - Chokladkaka

 

Fick nu i veckan tips av en jobbarkompis till min man, om ett recept på en chokladkaka
med marinerade jordgubbar. Jag valde dock att inte marinera jordgubbarna denna gång,
blev att riva över lite limeskal istället. (orginal recept är från nyhetsmorgon). Så nu ikväll
har jag bakat kakan, & imorgon får J själv hälla över jordgubbarna över tårtan & servera
den till fikat på jobbet = jag får inte ens chans att smaka.

Du behöver:

Chokladkaka
400 g mörk choklad av god kvalitet
175 g smör, rumstempererat
90 g rörsocker
5 st äggulor + äggvitan i annan bunke
80 g vetemjöl (1 dl)
0.5 tsk salt
0.5 dl mjölk (3 %)

250g Jordgubbar
1 lime (skalet)

Gör såhär:

1. Värm upp ugnen till 175 grader.

2. Klipp till bitar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform,
23 cm i diameter. Det går enkelt om du först penslar formen med lite vatten eller olja.

3. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad.

4. Vispa smör och socker krämigt med elvisp i en bunke.

5. Vispa ner en äggula i taget.

6. Sikta ner vetemjöl och tillsätt salt.

7. Häll i mjölk och smält choklad och vispa ihop till en slät smet.

8. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke.

9. Vänd ner skummet i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd runt tills smeten har
gått ihop helt.

10. Bred ut chokladsmeten jämnt i springformen och tryck till lite extra i mitten med
en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.

11. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Då ska kakan kännas något
fast ute i kanterna, men lite lösare i mitten. Den kortare tiden ger en härligt kladdig
kaka, den lite längre tiden ger en något fastare kaka.

12. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen.

13. Dela jordgubbarna i kvartar.

14. Tvätta & riv skalet på en lime & blanda med jordgubbarna.

16) Häll jordgubbarna över kakan precis innan den ska serveras, då gärna med
vispad grädde eller vaniljglass.


Sockerkaka - Havre/kanelfylld

 
Receptet är ifrån http://cookiesndreams.se/, där hittar man en massa gott!

Kaksmet

1 ägg (2 st om äggen är mindre)
3 dl socker
3 dl mjölk
100 g smör
7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

1) Sätt ugnen på 175°
2) Vispa upp socker och ägg vitt & pösigt
3) Smält smöret i en kastrull & blanda i mjölken, häll därefter smörblandningen i äggsmeten.
4) Blanda alla torra ingredienser vänds ner i smeten, blanda tills alla klumpar är borta.
5) Smöra och bröa en sockerkaksform & häll i smeten.

Fyllning
150 g smör
3 dl havre
1½-2 dl socker
2 msk kanel (jag använde knappt 1msk, då jag inte gillar stark kanelsmak)

Smält smöret i  en kastrull, rör därefter ner havre, socker och kanel. Blanda & låt puttra några
minuter, klicka därefter ut blandningen över kaksmeten.Grädda i 175 grader, i ca 20-30 min.
När stickan är torr så är kakan klar!


RSS 2.0