Ja, tack!


Den dagen en sån här flyttar in i mitt kök,
kommer jag bli världens lyckligaste!


Hipp,Hipp, Hurra!

Min & sambons födelsedagar börjar närma sig, Han den 23/9 & min 11/10.

Dags att börja planera vad vi ska bjuda på *hmm* Förra året så bjöd vi

på en massa gott, bjuder på lite bilder:

Vaniljbullar, kakor, muffins, kanelbullar, morortkaka,

chokladtårta, jordgubbstårta, potatisbakelser, osv..


Egen är Godast


Passade på att koka egen Lingon/Blåbär/Hallon sylt idag när det skulle bli
Raggmunk här hemma. Använde mig inte utav något recept, brukar testa
mig fram när jag kokar sylt. Hade i bären, lite vatten & kokade upp. Sen
hällde jag i lite socker då & då tills jag blev nöjd med smaken, & kokade
 till sylten fick en bra konsistens.

Den blev sjukt god, så typ hälften gick åt på en gång :-p


Raggmunk 2pers

Raggmunk/Potatispannkaka 2pers:
1dl mjöl
0,5tsk salt
2,5dl mjölk
1-2 ägg
4 stora potatisar

Gör så här:
1) Blanda mjöl & salt, häll i 1dl mjölk
2) Blanda i ägg & resten av mjölken.
3) Riv potatisen & ha snabbt ner i
äggsmeten (potatisen blir brun annars)
5) Stek i stekpanna tills raggmunken fått fin
färg på båda sidor.

Servera med tex. bacon/fläsk, rivna morötter & lingonsylt.

Kalvdans


Kalvdans, eller Kalvost som det även kallas hade jag ALDRIG hört talas om innan
i lördags. Men efter att ha följt med Maria ner till hennes jobb (på en bondgård)
när hon skulle hämta lite råmjölk (riktigt fet mjölk som blir efter kon har kalvat)
så berättade hon vad kan kunde göra med den. Sagt & gjort så åkte vi hem till
våra svärföräldrar där vi hjälptes åt att laga Kalvdans.

Efter kvällens grillning så åt vi kalvdans med hjortronsylt. Va faktist gott men
lite småruskigt att äta, då mjölken kom direkt från kon. Enda som gjordes med
den innan tillagningen var att vi silade & kryddade den. Konsistensen var ungefär
som en vanlig ostkaka. Så om du någon gång får tag på råmjölk, prova en Kalvdans.


Lingon


Idag så har vi spenderat någon timme ute i skogen. Älsklingen skulle kolla dom
resterande älgpassen, så jag följde med för att plocka bär. Tji fick vi, för det
fanns inte nå bär alls där vi va. Tur att man har en snäll svärfar som hittade
ett ställe med massor av lingon. Fick 5,5 liter utav honom :-)

Så nu står lingonsylt & lingondricka på schemat.. borde finnas något mer kul
att hitta på med dom röda bären också *hmm* Får leta lite nya recept..


Lasange DeLuxe ;-)

Igår så gjorde jag en toppengod lasange till middag. Använder mig inte precis utav något recept
när jag gör Lasange, men tänkte dela med mig om vad jag använder i min i alla fall. Tycker man
om bacon funkar det lika bra att ha i som rökt skinka. Oooh, nu blev jag lite hungrig..


Köttfärs:
500g älgfärs
Rökt skinka
0,5-1 röd lök
Färska Champinjoner
0,5 riven morot
Vitlök
Passerade tomater
Sambal oelek
Buljong
Soja
salt/peppar

Bechamelsås:
100g smör
1dl mjöl
7dl mjölk
2dl grädde
lite riven ost
salt/peppar

Varva bechamelsåsen/köttfärs med plattorna. Se till att avsluta med
bechamelsåsen & ha över lite riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 20min
i 200°. Servera gärna med sallad eller rivna morötter *mumms*

 


Tipsa Mig!


Tekakor

Eftersom det varit/är så trist väder idag, så har jag bakat lite tekakor. Alltid bra att ha lite i
frysen (+billigare, godare än att köpa färdigt). Passade på att testa ännu ett recept ifrån
Leila också, kul att prova lite nytt. :-)

Du Behöver:
5dl mjölk
4dl havregryn
0,5 msk salt
1msk ljus sirap
150g smör
25g färsk jäst
8-9dl vetemjöl special.

Gör såhär:
1) Värm mjölken till ca 50 grader & häll i havregrynen, salt & sirap.
Låt blandningen stå & svälla i ca 20min.
2) Smält smöret & rör ner i grynblandningen.
3) Smula ner jästen & blanda ordentligt.
4) Tillsätt mjölet lite i taget, tills det blir en lös deg.
5) Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 30min.
6) Sätt ugnen på 225 grader.
7) Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i 10 bitar & kavla ut
till runda tekakor, ca 1cm tjocka.
8) Nagga dom med en gaffel & jäs under bakduk på plåtar med
bakplåtspapper i ca 30min.
9) Grädda i mitten utav ugnen i cirka 10min.

Fresita

Måste tipsa om vinet, nämnde det i förra inlägget. Smakar verkligen
sommar! Jag tycker att det ska drickas riktigt kallt, i goda vänners lag :-)

Systembolaget: Fresita (nr 7866) 79:-

Grillat, någon!?



Det regnar sjukt mycket här i Gävle & har gjort det sen igår. Bästa idén att
bli jätte sugen på grillat, riktigt grillat på en kolgrill då!? Gjorde tabben att
kolla på lite bilder sen mitten av sommaren, & gissa om det kurrar lite extra
när man kollar på den här. Grillning ute hos sambons lillebror, & så några
glas med jordgubbsvin.. Sånt som hör sommaren till *mumms*


Köttfärslimpa med Kantarellsås



Igår så blev det köttfärslimpa, Potatis, hemmagjord kantarellsås & pressgurka.
Enkelt att koka ihop, & hur gott som helst :-) Vill man ha mer smak på själva
köttfärslimpan så är det bara att lösa upp lite buljong med mjölken innan man
häller i ströbrödet.

Jag använde:
500g älgfärs
1,5dl mjölk
0,5dl ströbröd
1st ägg
1 röd lök
0,5 riven morot
salt/peppar.

Kantarellsås:
3 dl kalv buljong
1msk viltfond
1dl matlagningsgrädde
0,25 msk ättikssprit 12%
salt/svartpeppar efter smak
strösocker
Maizena till redning.
Smörstekta kantareller.

Gör såhär:
1) Blanda mjölk & ströbröd, låt svälla 10min.
2) Tillsätt hackad lök, riven morot, ägg & färs.
3) Smaka av med salt & peppar.
4) Lägg smeten i en avlång brödform & grädda
i ugn på 150° i cirka 30min.

5) Koka ihop buljong/fond/grädde i några minuter.
6) Smaka av med ättikssprit, salt, peppar & socker.
7) Red såsen med lite maizena & vatten vid behov.
8) lägg i dom smörstekta kantarellerna & rör om.

Servera med kokt potatis, alt. pressgurka & rårörda lingon.
KLART!

Hönökakor (6st)

Det behövdes fyllas på med bröd här hemma, så letade igenom lite i mina recept, men gör
alltid samma,samma,samma. Så valde ett utav Leilas recept på Hönökaka. 6st stora kakor
blev det och här kommer receptet:

Du behöver:
1msk hela fänkålsfrön
1msk hel anis
(jag använde färdigmalda brödkryddor
jag redan hade hemma den här gången)
2tsk flingsalt
5dl mjölk
0,5dl strösocker
50g färsk jäst
7dl vetemjöl special
7dl rågsikt
100g mjukt smör

Gör såhär:
1) stöt kryddorna tillsammans med saltet i en mortel.
2) Värm Mjölken med kryddorna och strösockret till fingerljummet (max 37°)
3) Smula jästen i en bunke & blanda med degvätskan.
4) Tillsätt vetemjöl & rågsikt lite i taget & arbeta degen i maskin (jag körde
med elvisp i brist på annan maskin) till en smidig deg, tillsätt smör & knåda
i cirka 10 minuter till.
5) Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel strl i ca 1 timme. Stöt samman
degen efter halva tiden.
6) Häll upp degen på ett mjölat bakbord & dela den i sex bitar. Rulla dom till
runda bollar & kavla ut till ½cm tjocka kakor. Mjöla & nagga dom ordentligt
med en gaffel.
7) Sätt ugnen på 250°.
8) Jäs på plåt med bakplåtspapper under bakduk i cirka 40min.
9) Grädda kakorna lätt gyllene i mitten utav ugnen i 7-8min.
(om man har dom inne för länge blir dom hårda i kanterna) 
10) Låt dom svalna inlindade i en bakduk.

Röda Vinbär



Passade på att plocka lite röda vinbär när vi va ute hos svärföräldrarna igår. Så
nu återstår det att se Vad det kommer bli utav dom. En rödvinbärskaka kommer
det att bli i alla fall. Brukar du göra nå speciellt med röda vinbär?


Köttbullar i massor!




Jag blev extremt sugen på köttbullar & hemmagjord potatismos idag, men då vi var hembjudna
till älsklingens föräldrar så blev det ingen matlagning alls här hemma idag. Tänkte dela med mig
utav receptet som jag använder när jag gör mina köttbullar. Blir väldigt många, men funkar
perfekt att frysa in. Bara att steka på med lite vatten & buljong i en stekpanna, så blir dom som
nygjorda igen *mumms*

Jag använder:
500 g älgfärs
500 g fläskfärs
♥0,5dl 0,5 dl ströbröd
3/4 dl grädde
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk riven gul lök
salt och malen vitpeppar

Gör Såhär:
1) Blanda ströbröd och vätska. Låt det svälla i ca 15 minuter,
rör sedan ner ägg, kryddor och lök. Tillsätt färsen och arbeta
alltsammans ordentligt.

2) Jag använder en spritspåse när jag gör mina köttbullar, vill man inte
det så kan man  forma färsen med två skedar eller med vattensköljda
händer till valnötsstora bullar. (Kom ihåg att Skölja skärbrädan.)

3) Bryn smör i en stekpanna och stek bullarna först över stark värme
så att de bryns runt om och sedan in i ugnen, 175° i ca:20min
(går även att steka på lägre värme för efterstekning, i stället
för att använda ugnen.)

Varm Hjortronsylt & Vaniljglass


Är det någon efterrätt som jag tycker är "Typiskt Svensk" så är det varm
hjortronsylt & Vaniljglass. Helst ska det vara egenkokad sylt, men här i
krokarna växer det inte så mycket Hjortron tyvärr..

Men till helgen så ska vi förhoppningsvis ut på svamp/bärjakt igen,
får väl se vad vi kommer hem med :-)


Kladdkaka a'la Ida

Det är många som suktat efter receptet på min kladdkaka, & nu tänker jag lägga ut grunden
till den. Sen är det bara att låta fantasin flöda om vad som skulle kunna göra den ännu bättre..
vad jag tillsätter? Det är en hemlis ;-)

Du Behöver:
3 ägg
4dl socker
150g smör
2,25 dl mjöl
4-6 msk kakao
1tsk salt
3msk vaniljsocker

Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200°
2) Smält smöret
3) Vispa ägg & socker
4) Blanda alla torra ingredienser & rör ner i äggsmeten.
5) Häll i det smälta smöret & blanda.
6) Smöra & bröa en springform, häll i smeten.

Ugnen:
Ställ in formen & dra ner till  175° DIREKT.
Låt stå 10min, innan du sänker till 150°
låt stå inne i ca:30min. Klart!

Skogens Guld



Var ute i skogen en sväng idag, & fick med mig lite kantareller hem.
Undra vad man ska göra för smarrigt med dom tro?


Omelett, 1pers.



Omelett är perfekt att slänga ihop om man inte riktigt har tid att stå i köket & "slava". +att det
är ett perfekt sätt att ta tillvara på matrester på. Så ta dina favoriter & gör en omelett nästa
gång magen kurrar.

Äggsmet:
2 ägg
0,5 dl mjölk
knappt 0,5dl riven ost

Fyllning:
2 kokta potatisar
0,5 röd lök
0,5dl tärnad bacon.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop ägg & mjölk lite lätt, & ha i osten.
Stek på baconet så det får färg, släng sedan i löken,potatis & bryn på. 
Häll över äggsmeten & rör om lite snabbt, sen in i ugnen ca:10min.
Se till så stekpannan klarar av en vända i ugnen, plasthandtag är
inte att rekommendera då :p

Garnera med lite tomat..Klart!

Mini Cupcakes

Cupcakes som jag gjorde till min systerdotters dopfika.

Gjorde ALLA mini rosor själv, va ett väldans pill men jag

blev så nöjd med resultatet.

 

Receptet på bottnarna & frostingen hittar du HÄR.

(Jag är ett stort fan utav Leila Lindholm by the way)


Recept Rågsiktskakor



Rågsiktskakor & Tekakor

Du Behöver:
50g margarin
5 dl mjölk
50g jäst
1½ tsk salt
2-3 msk sirap
1msk brödkryddor
13-14dl rågsikt

Gör så här:
1) Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken & värm till 37°. Smula
sönder jästen & lös upp med lite utav degvätskan.
2) Tillsätt resten utav degvätskan, salt, sirap, brödkryddor och nästan
allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
3) Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunke ca 30min.
4) Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med några få tag,
bara så att gasblåsorna pressas ut. Dela degen i 4 delar. Forma bitarna
till runda bullar. Platta till lite & klipp ett kryss över dom (alt2 kavla ut
till runda kakor) lägg den på två smorda plåtar lrbakplåtspapper (nagga
lr stick kakorna med en gaffel ta ev ut ett hål i mitten om du valde alt2).
5) Jäs kakorna övertäckta i 30min.
6) Grädda kakorna i mitten utav ugnen i 225°, 12-15min.
7) Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Toppengoda när dom fortf är lite ljumna med lite smör & ost på :-)

Kontakta mig?

Ditt namn

Din e-post

Rubrik

Meddelande


Dulce de Leche


Dulce de Leche är en "kolasås" som är TOKGOD till glass & bakverk.
Är verkligen busenkel att göra också.. koka en burk kondenserad
mjölk i 2-4 timmar beroende på hur "hård" du vill att den ska bli.
Jag brukar hålla mig runt 3 timmar när jag kokar min, blir perfa!
 Kom ihåg att fylla på med vatten då & då, burken ska va täckt
under hela koktiden.. KLART!

Testa, är riktigt smarrigt  :-)


Under uppbyggnad:


RSS 2.0