Kokosgodis


Det  här godiset hade jag inte så höga förväntningar på när jag först provade
receptet, men det smakade precis som "Bounty", fast var lite saftigare..

Det här behöver du:
50g Margarin (eller smör)
0,5dl ljus sirap
0,5dl socker
2 dl vispgrädde
200g kokosflingor (1 påse)
150g mörk choklad

Såhär gör du:
1) Blanda margarin (eller smör), sirap, socker & grädden i en kastrull &
koka upp låt sedan koka 5min.
2) Rör ner kokosflingorna.
3) bred ut smeten i en brödform (ca 26x13cm) kom ihåg plast lr bakplåtspapper
i formen. Låt stelna i kylen ca 2 timmar.
4) skär kokosmassan till fyrkanter (rulla till lite för att få finare form)
5) Smält chokladen över ett vattenbad & doppa kokosbitarna i den, använd gärna
en gaffel + sked. lägg på galler ovanför ett bakplåtspapper och låt stelna.
6) Förvara Svalt.

Ny Vispskål

Älskar dom här vispskålarna! så i lördags när vi var på julmarknat ute i

valbo så fick en ljusgrå följa med hem & göra den rosa sällskap :-)


Varm Banan + Glass =?


det här är en riktigt enkel efterrätt, som kanske inte ser så
jättebra ut. Men Oj så god den är!

Du behöver:
Banan (0,1-1/pers)
En klick smör
1msk honung/banan
Brunt farinsocker
Glass

Gör så här:
1) Skiva bananen (enl bilden ovan)
2) Hetta upp en stekpanna & ha i smör & honung (håll koll
så det inte bränns i pannan).
3) Strö farinsocker över bananen (båda sidor) & lägg i den
varma stekpannan.
4) Låt inte bananen ligga & steka för länge ca 30sek på varje
sida, annars kommer det sluta med att du serverar bananmos.
5) Servera Direkt med lite glass.

Tips:
•Du kan även ringla lite honung & chokladsås över bananen vid
servering. Funkar riktigt bra ihop.

Fina Bakformar

 

Fina bakformar gör det såå mycket roligare att baka, idag så ska jag göra

en morotskaka + hasselnötsmuffins. Sen så ska dom ätas upp av några

hungriga bilmekaniker!


Ugnsbakad Potatis


I fredags så gjorde jag bakad potatis med 2 olika sorters röror till karln.
Det blev riktigt uppskattat så tänkte dela med mig utav "receptet".

Du behöver:

Bakpotatis (1per/pers)

Kräftröra:
Kräftstjärtar (rensade/hackade)
Röd Lök (hackad)
Dill (färsk)

Creme Fraiche
Majonäs

Pepparlaxröra:
Pepparlax
Röd lök (hackad)
Creme fraiche
Majonäs


Gör Så Här:
1) Sätt ugnen på 200°
2) Tvätta potatisarna & göra ett kryss i dom, lägg dom därefter i varsit foliepaket.
3) Grädda mitt i ugnen ca. 30-40min (tills potatisarna är mjuka)
4) Blanda ingredienserna till rörorna, var försiktig med majonäsen.
5) Servera medans potatisarna fortfarande är varma. Klart!


Recept Chokladkola

Jag har provat måååååånga recept på kola till jul & det här är ett av dom jag gillar bäst.

Du behöver:
3msk kakao
2dl socker
2dl ljus sirap
3dl grädde

Gör så här:
1) Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp & sänk värmen.
2) Koka på svag värme i ca:20min under omrörning, kontrollera smeten genom
att droppa ner lite i ett glas/mugg med kallt vatten (kulprov).
3) När kolan fått den konstistens du önskar, häll upp i en form ca 25x30cm.
Kom ihåg att ha bakplåtspapper i botten eller smörj in den. (Det går även bra
att hälla ut på en plåt, men jag gillar min kola bättre när den är lite tjockare).
4) När kolan har svalnat/stelnat skär upp i bitar (jag rullar in mina i bakplåtspapper)

Lycka till!

Tick,tack,tick,tack...Brrrrrrrrrr!


Knäck - När den är som godast!

 

Fortsätter lite på jultemat, den här knäcken gjorde jag också förra julen. Den är riktigt

god & blir sådär hård/seg (beroende på koktid), precis så som jag vill ha den :-)

 

Du Behöver:
2dl vispgrädde
2dl socker
2dl sirap
0,5dl hackad mandel
1msk smör

Gör Så här:
1) Blanda grädde, socker & sirap i en vid kastrull, koka upp.
(rör mot botten så massan inte bränner fast)
2) Efter ca:10min kan man börja göra knäckprovet, häll en
droppe av smeten i kallt vatten. att få knäcken till den
konsistens man vill ha kan ta från 15-25min.
3) När du är nöjd med konsistensen, ta av smeten från plattan
o tillsätt mandeln. Rör om ordentligt.
4) Häll/skeda direkt upp smeten i knäckformar, låt svalna.

Andra smaksättningar än mandel:
♦Chokladknäck, 2msk kakao.
♦Pepparkaksknäck, 1tsk pepparkakskryddor.
♦Vaniljknäck, 1 urskrapad vaniljstång (koka med i smeten)

Sushi by Ida



Till middag idag så blev det hemmagjord sushi. Jag var lite för trött för att stå
& göra det egentligen, Så resultatet blev inte det bästa gällande utseende.
Men det smakade gott :-) Det som är huvudsaken!

Rullarna till vänster hade jag rökt pepparlax i + majonäs & gurka. I dom
till höger hade jag lax, gurka & avokado. Pepparlaxrullarna blev en Hit!

Antingen så Älskar man, eller så Hatar man Sushi..
På vilken sida är du?


"Lussebullar"


Idag så har jag varit på ett alldeles toppenbra humör, så passade på att baka lite
Saffransbullar. Kändes lite tidigt fortf, men det doftar/smakar ju så underbart!

Jag använde:
2pkt Saffran
50g Jäst
175g Margarin
5dl Mjölk
0,5tsk Salt
1,5-2dl Strösocker
ca 15dl Vetemjöl

Garnering:
• Russin
• Ägg till pensling

Gör så här:
1) Smält margarinet & häll i mjölken. Värm upp till 37° (fingevarmt)
2) Smula ner jästen i en bunke & lös sedan upp med degvätskan.
3) Mortla saffran & en sockerbit, häll ner + salt & strösocker, Rör om.
4) Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta med elvisp lr maskin till du får
till en smidig (helst lite småkladdig) deg.
5) Låt jäsa i ca 30min till dubbel strl.
6) Sätt ugnen på 225°
7) Dela degen i 4, sen delar du bitarna ca. 8-12 delar (beroende på hur
små/stora lussebullar du vill göra) & formar till bullar,
8) Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30min.
9) Tryck ner russin i bullarna (om du vill) & pensla sedan med uppvispat ägg.
10)Grädda mitt i ugnen ca 10min tills bullarna fått fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.

Servera med tex ett glas kall mjölk, en rykande kopp Glögg lr Kaffe.

Rocky Road a´la Ida

Sen Leila släppte "Bomben" så har nog alla sin egen variant på just "Rocky Road".
Här kommer min variant & den är det godaste man kan äta när det gäller godis till
jul tycker jag.. Nu får det bli december så man kan få börja med julstöket..!

Du behöver:
♥500g ljus choklad
♥1 påse mini dumle
+ en påse dumle krisp
♥1-2 nävar marshmallows
(små 1,5-2, stora 1-1,5)
♥1st OLW:s nötmixpåse
(den orange)

Gör så här:
1) Hacka & smält chokladen över vattenbad.
2) dela dumlen + marshmallows (om du använder dom stora).
3) Blanda alla ingredienser.
4) Häll ut smeten i en plåt (ca 25x30), kakan ska va ca:3cm tjock.
5) Låt stelna i kylskåp.
6) När kakan har stelnat, skär upp den i bitar och förvara svalt.

Tips:
•Det är riktigt gott att ha i geléhallon smeten.

Vilken är din favorit när det gäller Julgodis?

Mozartkulor

Tokgott & extremt enkelt är vad Mozartkulor är..

Du behöver:
♥Nougat
♥Mandelmassa
♥Mörk choklad

Gör sånhär:
1) Dela upp nougaten i små fyrkanter.
2) Skiva mandelmassan tunnt.
3) Lägg nougaten i mandelmassan, vik
ihop & rulla till små kulor.
4) Smält chokladen över vattenbad &
doppa kulorna i den smälta chokladen.
5) Låt stelna på bakplåtspapper.

Tips garnering:
• Använd silverkulor eller nå annat ätbart "kul" för att piffa till kulorna lite.
• Ringla över smält vit eller ljus choklad på kulorna.

Cornflakes Bars

Det börjar ju närma sig juletider, så tänkte lägga in lite recept på julgodis
som jag gjorde förra året. Kan ni kika in & få lite inspiration. Lämna gärna
recept på era julfavoriter  :-)

Du behöver:
♥ 50g ljus blockchoklad
♥125g (0,5 block) Nougat
♥en halv burk Nutella
♥1dl cornflakes
♥150g mörk choklad

Gör Så här:
1) Hacka den ljusa chokladen och blanda den med nutella &
nougaten. Smält blandningen i en stor skål över en kastrull.
När allt är smält, ta bort skålen från plattan.
2) Rör ner cornflakes i blandningen.
3) Häll ut i en form (26 x 13cm) jag använde en brödform.
kom ihåg att ha plast eller bakplåtspapper i formen.
4) När blandningen stelnat, dela "kakan" i ca 2x4cm breda bars
5) hacka den mörka chokladen & smält den över ett vattenbad.
Låt svalna lite innan du börjar doppa dina bars i den
smälta chokladen.

Tips Garnering:
• Garnera med hackad mandel (innan chokladen hinner stelna)
• Garnera med smält vit choklad..
• Doppa barsen till hälften i mörk & andra hälften ljus choklad.

Mummsiga Kokosrutor


Jag fick lite goda nyheter idag, firade det genom att baka lite kokosrutor. Dom
blev nästan lite för perfekta, så nästa gång ska jag ta ett gelatinblad mindre.
Vill ha mina lite lösare än vad dom här blev, men helt klart godkända! :-)

Jag använde:
9 gelatinblad
4,5dl strösocker
3/4dl florsocker
1 äggvita
1,5dl kallt vatten
1,5dl hett vatten
kokao + kokos till garnering

Gör så här:
1) Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2) Blanda strösocker, florsocker, 1,5dl kallt vatten & äggvitan.
4) koka upp 1,5dl vatten & ta bort från plattan, lägg i gelatinbladen & lös upp.
5) Häll ner i smeten & arbeta med elvisp (helst högsta effekten) i 15-20min.
6) När konsistensen är okej, plasta in en form (20x30cm). Blanda kokos & lite
kakao som du sedan sprider ut i botten utav formen.
7) Häll i smeten i formen & sprid ut kokosblandningen över.
8) Låt stå i kylen 2h, skär upp & doppa bitarna i kokosblandningen tills alla
är täckta. Förvara i kylskåp.

Alt.
• Täck rutorna med hackade nötter & choklad.
• Doppa rutorna i smält choklad (då lär du arbeta snabbt med väl kylda rutor)
• Vill du få dina kokosrutor lite segare kan du förvara dom i frysen.

Absolut värt att testa & blir nog riktigt populära på ett barnkalas!

Frasig Blåbärspaj


Det här receptet är baserat på 2 recept ifrån Leila. Hade fått en påse med blåbär utav
mamma, så ville göra något riktigt gott med dom. & pajen blev sjukt god & frasig!

Pajbotten - Havre
175g mjukt smör
3dl Vetemjöl
1,5dl strösocker
1,5dl havregryn

Fyllning:
200-300g frysta blåbär
0,5-1dl Lingonsylt
2-2,5 msk potatismjöl

Topping:
75g smör
2,5dl havregryn
1,5dl strösocker

Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175°
2) Smält smöret & blanda i dom andra ingredienserna.
3) Tryck ut degen i en pajform
4) Förgrädda mitt i ugnen, ca 10-15min (till den blir lite ljusbrun)
5) Blanda ingredienserna till fyllningen & häll ner i pajskalet.
6) smält smöret & blanda ner övriga ingredienser till toppingen &
bred ut över bärblandningen.
7) Grädda mitt i ugnen ca 20-25min, tills pajen blir gyllene.
8) servera ljummen med tex. glass eller vaniljvisp. Mumms!

Leilas Home Delivery



Premiär IKVÄLL, kl. 21.00 i TV4 plus


Tacosoppa


En regnig & kall dag som denna, så fick det bli soppa till middag. Är fortfarande ny
på allt som har med att göra egen soppa & göra, men den här blev riktigt god!
Servera gärna med en klick creme fraiche [gärna vitlök] & en bit bröd.

Du behöver:
200-400g färs [jag använde älgfärs]
0,8-1 liter vatten
0,5 buljong [kött]
1st röd lök
1st vitlöksklyfta
4st mellanstora potatisar [fast sort]
2-3 msk tomatpuré
Tacokryddmix
Salt/peppar
Oregano

Du kan även tillsätta:
• Majskorn
• Paprika
• Creme fraiche
• Lite Maizena [om du tycker soppan blir för "rinnig"]
Testa dig fram!

Gör så här:
1) Stek köttfärsen & krydda med lite tacokrydda
2) skär potatisen, löken & vitlöken [jag gjorde tärningar av potatisen/lök + skivade vitlöken]
3) Ha i rotfrukt/grönsakerna i köttfärsen & tillsätt vattnet.
3) Tillsätt buljongtärningen, tomatpurén & krydda.
4) Låt koka 20-30min & smaka av. Du kan behöva tillsätta mer kryddor.
5) Servera gärna med en klick creme fraiche [vitlök] & en bit bröd.

RSS 2.0