Morbergs äppelpaj [a'la Ida]
Jag kollade på "Vad blir det för mat" med karln för någon vecka sedan. Då gjorde Mr Morberg
& en annan kock en äppelpaj som såg Riktigt God ut! Dom använde pekannötter vilket jag inte
hade hemma +att jag inte hade någon kanel hemma igår. Så gjorde en egen tolkning, receptet
kan behöva dubblas, för jag testade i en väldigt liten form. Bjöd min faster, kusin & min karl
på pajen igår, och dom tyckte väldigt mycket om den. :-)
Jag använde:
2,5 stora äpplen
0,5dl mandel
0,5dl hasselnötter
1dl flytande milda
0,5tsk kardemumma
1msk farinsocker
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 180-200°
2) Mixa nötter & flytande milda, tillsätt dom torra ingredienserna.
3) Skala & skiva äpplena & lägg i en smord ugnsfast form.
[jag varvade skivorna med lite, lite farinsocker, men det är inget måste]
4) sprid ut nötsmeten över äppelskivorna & garnera med lite nötter.
5) Gräddas mitt i ugnen 20-25min, kakan ska få färg men om den börjar
bli för mörk under gräddningen, täck med folie.
6) låt svalna lite innan servering. Servera med tex, glass eller vaniljvisp.