"Kött i Mitten"



Igår så bjöds det på "kött i mitten" till middag, det kanske inte låter så gott
men det är riktigt mummsigt. Jag använde mig utav älgkött, men det går
lika bra att använda lövbiff.

Du behöver:
Strimlat kött - ex. lövbiff
Potatismos - Hemmagjord
Gräddsås - Hemmagjord (alt. köpt)

Gör så här:
1) Gör moset (gör det lite fastare så det inte blir en sörja sen i ugnen)
2) strimla, krydda o stek köttet. placera därefter i mitten utav en
ugnssäker form.
3) Gör iordning såsen & häll över köttet.
4) in i ugnen på 200-225°, tills "gratängen" gått fin färg

Tips: Man kan om man vill riva över lite ost över gratängen.


Äpple & Bärpaj

 

Den här pajen är perfekt att slänga ihop när man får oväntat besök. Vet att dom brukar

göra en liknande "dagispaj" på förskolan jag gick på när jag var liten.

 

Jag använde:

2dl socker

2dl Vetemjöl

0,5dl havregryn

150g smör

1tsk ljusa vollmofrön


Fyllning:
Hallon, blåbär, björnbär (frysta)
Tunna skivor av äpple


Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225°
2) Smöra en penform & fyll den med frukt/bär du vill använda.
3)blanda socker, mjöl & havregryn & strö ut över frukt/bären.
4) Strö ut vallmofrön + ev lite havregryn över.
5) Skiva upp smöret & fördela ut över formen.
6) Grädda mitt i ugnen 20-30min till pajen får fin färg.

Servera tex med lätt uppvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

Svamp/grönsakspaj med Bacon

 

Älsklingen beställde paj till middag, så jag kollade igenom både kyl & frys för att hitta

något gott att ha i. Visade sig att jag hade en massa grejjer hemma som passade sig

i en paj. Älsklingen åt nästan upp halva när han kom hem, så den fick bra betyg.

 

Pajdeg:

1,5dl vetemjöl

1,5dl grahamsmjöl

125g smör

2msk kallt vatten

 

Gör så här:

Hacka samman mjöl & smör i en matberedare. Avsluta med det kalla vattnet

& knåda sedan till degen på diskbänk/bakbord. Kavla antingen ut degen &

klä en springform, fast jag tycker det går lika bra att trycka ut den. Blir dock

en aning kladdigare. (Sätt ugnen på 225°).

 

Fyllningen:

1pkt Bacontärningar

Trattkantareller

ca 100g broccoli

1 liten gul lök.

 

Gör så här:

1) Börja med att finhacka löken & bryna den i stekpanna med smör. häll därefter

i baconet & bryn på tills tärningarna fått fin färg. Ha därefter i svampen.

2) Förkoka broccolin i lättsaltat vatten & låt rinna av. Dela därefter i små bitar.

3) Blanda alla ingredienser till fyllningen & häll i springformen.

 

Äggstanning:

2,5dl becel matlagningsgrädde

3 ägg

1dl riven ost

0,5tsk timjan

Salt/vitpeppar

 

Gör så här:

Vispa ihop ingredienserna & häll över fyllningen i springformen.

Grädda mitt i ugnen 30-40min tills fyllningen "stannat" & pajen fått

fin färg.


Pannacotta (med VitChoklad)


Igår så firade jag & sambon 10år tillsammans, så vi hade en liten mysmiddag
här hemma innan gästerna skulle komma. Jag fick däremot lite svårt att äta
den goda maten, för precis när vi skulle till & äta fann jag en ring i mitt champange
glas ♥ Så i sommar kommer det bli bröllop & jag kommer äntligen bli Fru Linander.

Åter till maten, vi tänkte göra 3-rätters, men kände att det var onödigt då vi skulle
bjuda på snittar sen när gästerna kom. så det blev Älgfiléplanka till varmrätt & så
en underbart god vitchoklad pannacotta med "blåbärssås" & blandade bär *Mumms*
Pannacotta är så enkelt att göra, men ack så gott. Går även att variera smakerna,
enbart fantasin sätter gränserna (som vanligt)..

Jag använde (till 2 stora whiskeyglas, alt 4 mindre):
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk strösocker
2 st blötlagda gelatinblad
100 g vit choklad (Hackad)

"Såsen":
0,5dl frysta blåbär
Florsocker

Garnering:
1dl tinade hallon,björnbär,blåbär.
(går även bra med färska)
Lite socker om bären är "syrliga".

Gör så här:

1) Lägg gelatinbladen i vattenbad 20 minuter innan tillagning.

2) Koka upp grädden och mjölken, tillsätt sockret och den hackade chokladen.

3) Krama ur gelatinbladen, och lägg ner i blandningen.  Låt smälta under omrörning.

4) Häll sedan upp i portionsformar/glas & låt stelna i kylen i ett par timmar innan servering.

5) Koka upp blåbären med en liten skvätt vatten, koka tills bären mjuknat & mosa till dom
för att få ut så mycket vätska som möjligt.  Tillsätt florsocker till du blir nöjd med smaken,
sila därefter. Låt svalna & häll därefter över panancottan.
6) Lägg på bären, servera & NJUT!

Alt. smaksättningar:
vaniljstång - Ahlgrens bilar - saffran - Kanel - Mörk choklad - osv..


RSS 2.0