Dåligt med inspiration..No More!


Fick Leilas bok av älsklingen, & Cupcakesboken av hans föräldrar i julklapp.

Har inte haft någon lust att varken mat eller bakblogga, men lär bli ändring
på det nu när jag har en massa nya recept att testa :-) Så håll utkik!


Bilder Julmiddagen


Middagen blev riktigt lyckad & alla gäster rullade typ hem :-)


Fullt upp i köket..


Har varit bra lugnt här i bloggen ett tag nu, men jag har haft fullt
upp med annat. Har bland annat bestämt mig för att börja en
Nagelteknologutbildning i början av nästa år ..Längtar!

Sen så har jag fullt upp i köket inför våran årliga julmiddag (alltid
lör innan julafton) det har rullats köttbullar, kokats sylta, gjort
julgodis osv. Så efter helgen ska jag bjuda på lite gobitar.

Hej så länge!

Lax med..R?

 

Till middag idag så blev det ugnsbakad lax med rösti/råraka (kärt barn har många namn).

Till det gjorde jag en romsås.. Gissa Hur gott det blev!? Det var första gången som jag

gjorde rösti här hemma & kommer garanterat bli fler ggr. Alltså, en jätte enkel middag

men som smakar det godaste gott!

 

Lax:

1 laxfilé/pers

salt/peppar

Smör (till formen)

alt kryddning:

• citronpeppar

• Vitlök (hackad/skivad)

 

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 175°

2) Smörj en ugnssäker form & lägg i laxen.

3) Krydda med valfri kryddnind

4) In i ugnen ca 10-20min (beroende på om du använder fryst/tinad fisk)

5) Servera med:

 

Romsås:

3dl Gräddfil

1-2msk Majonäs

0,5 Röd lök (hackad)

Röd ishavsrom

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser, var försiktigt med majonäsen & smaka

av allt eftersom. Så den inte tar över all smak. Låt stå en 20min

innan servering, så smakerna hinner gotta till sig.

 

Rösti/Råraka

Potatis

Salt

Peppar

smör (till stekpannan)

 

Gör så här:

1) Skala & Riv potatisen.

2) lägg i en bunke & krydda. Det lär gå undan lite när man gör

röstin, för riven potatis blir brun om den ligger utan vätska.

3) ta en näve utav potatisen & krama ur vätskan med händerna.

4) Lägg i en varm stekpanna, gör till en rund form & platta till.

5) Stek tills den blir gyllenbrun på båda sidor.


Bounty + Kokosknappar


I förra veckan så gjorde jag bounty & lite kokosknappar. Får väl se om man hinner
göra nå mer godis nu i veckan :-) Lämna gärna lite tips på vad man kan göra!

Kokosknappar:
Choklad
Kokos

Gör såhär:
1) Smält Chokladen
2) När chokladen fått svalna lite så häller du i kokosen & rör om.
3) Skeda ut på bakplåtspapper till små "knappar".
4) Låt stelna, förvara sedan svalt.

Ätbara Presenter..


Vit choklad, Jordgubb & Nougat..



Nästan som Mozartkulor, men istället för mandelmassa så är nougaten rullad i
jordgubbsmarsipan, sen doppad i vit choklad. Ville testa något nytt så
satt min kusin i arbete med att rulla till bollarna, Va riktigt trevligt att ha
lite sällskap i köket för en gångs skull :-)

Dom här godisarna ser dock ut som "oktobergodis", eller rättare sagt
Rosa bander godis tycker jag..


Knäck

Kokade knäck nu i veckan, Receptet hittar du HÄR.


Köttfärslimpa

 

Om man inte vet hur man ska smaksätta sin köttfärslimpa, så kan man göra som jag

gjorde igår.. Krydda den med en påse Fransk Löksoppa mix, Blir riktigt gott!

Tips från min gammelmormor :-)

 

Jag använde:

500g Älgfärs

0,5dl ströbröd

1,5dl mjölk (går även bra med vatten)

1 påse fransk löksoppa

1 ägg

Soya

smör

 

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200°

2) Blanda mjölk & ströbröd, låt svälla 10min.
3) Tillsätt soppmixen & rör om.
4) Blanda ner färsen & ägget, rör om ordentligt.
5) Lägg smeten i en avlång smord brödform. Eller forma till en "limpa"

i en smord ugnssäker form, & pensla på med lite soya för att få en fin färg.

6) Grädda mitt i ugnen (alt ugnens nedre del) i cirka 30-50min (beroende på ugn).

7) Servera med tex. Kokt potatis/Potatismos, gräddsås, pressgurka, rivna morötter.


"Lussebulls Bullar"

 

Igår så bakades det en massa gott här hemma, bland annat Bullar på saffransdeg

(receptet är det som jag även använt tidigare). Jag fyllde bullarna med en socker/

vaniljsocker blandning + hade på rikligt med riven mandelmassa. Blir riktigt gott &

saftiga, inte alls så sött som man kan tro.

 

Fyllning:

Smör/margarin

Strösocker

Vaniljsocker

Riven mandelmassa

 

Garnering tips:

• Pärlsocker

• Flagad mandel

• Ringla över florsockerblandning (florsocker + vatten)

 

Gör såhär:

1) Följ anvisningarna i receptet

2) kavla ut degen & pensla & bre ut smör lr margarin.

3) Strö över sockerblandningen & riv över mandelmassan

4) Forma till bullar (alla kör sin egen form, jag gör någon

snurrad variant)

5) Fortsätt följa receptet..


"Kulor & Kola"

Idag så har det blivit många timmar i köket, det har bakats saffransbullar,

kokat julgodis osv. Lägger upp lite bilder allt eftersom (med recept).

Hade tänkt "slå in" kolorna lite snyggare, men tiden sprang ifrån mig,

får se om man hinner göra det lite senare :-)

Receptet hittar du HÄR

Receptet hittar du HÄR.


"Julbak"


Idag så drar jag nog igång ordentligt med mitt "julbak". Älskar när det
doftar jul i hela lägenheten, sånt som gör en lycklig. Får se om man
hittar nå nya spännande recept på julgodis, annars kör jag på det jag
vet är riktigt gott! (Ni hittar recept under kategorin: Godis)

Ska ner på stan en sväng först bara, luncha med en killkompis &
handla lite ingredienser.. sen så tänker jag flytta in i köket :-)

RSS 2.0