Inspiration:

 

Idag så belönade jag mig själv med en ny tidning.. älskar tidningen Baka!

Längtar tills man har tid att hugga in på ett utav alla recept :-)


"Fisksoppa"

 

Igår så gjorde jag en fiskgryta inspirerad utav Markus Aujalay's recept. Den blev inte så fyllig som jag

önskat, & vi var för hungriga för att jag skulle hinna testa mig fram mer. Men den blev helt klart god!

 

Jag använde (4 portioner):

100-150g laxfilé, skuren i mindre bitar
100-150g torskfilé, skuren i mindre bitar
100-150g räkor, skalade

1 st röd lök, skalad
2st vitlöksklyftor, skalade
2 st morötter, skalade
5 st stora potatisar, skalade
1 st röd paprika
1 st fänkål

4 msk olivolja
1 tsk (ca) röd currypasta
1 tsk (ca) Torkad timjan
4 dl passerade tomater
2 dl vitt vin
2 st lagerblad
0,5 tsk torkade chiliflakes

1 l fiskbuljong

Nypressad citron- och apelsinsaft
Salt/Svartpeppar, efter smak
Hackad persilja

Aioli & hackad persilja till servering.


Gör såhär:

1. Skär grönsakerna i mindre bitar & fäs i oljan några minuter.

2. Häll i currypastan, torkad timjan, passerade tomater, vin, lagerblad, torkad chili & koka upp.

3. Tillsätt fiskbuljongen och koka ca 20-25 minuter (tills potatis/morötter mjuknat).

4. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.

5. Ta av kastrullen från värmen.

6. Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.

7. Vänd försiktigt ner räkorna och persiljan.

89. Servera med med aioli & bröd.

Raspberry chocolate cupcakes

 

Bakade för någon vecka sen en Cherry Chocolate Cake, & idag blev det cupcakes

inspirerade utav den. Raspberry chocolate cupcakes, smakar helt underbart, blir som

en liten bakelse ist för en cupcake. Farligt goda!

 

Till bottnarna så följde jag samma recept som till tårtan → HÄR

(Sätt ugnen på 175° - Låt sen stå inne i ca 15-20min)

Fyll inte formarna mer än max hälften, då smeten jäser upp ordentligt under

gräddningen i ugnen. Låt svalna helt innan du garnerar cupcaksen.

 

Frosting:

250g mascarpone

1,5dl vispgrädde

60g strösocker

1dl hallonmarmelad

0,5stk vaniljsocker

 

Vispa grädden & blanda i övriga ingredienser. Bred ut över dina cupcakes

& låt stå i kylen ett tag innan det är dags att göra din ganache.

 

Choklad ganache

100g mörk choklad (70%)

2dl vispgrädde

1msk smör

 

Smält chokladen i en skål över vattenbad, häll i grädden & rör om

ordentligt + smöret. Bred ut över dina cupcakes & garnera med hallon.

 

 



Chokladmousse x2



Här kommer den andra efterrätten jag gjorde till min mormors bröllop-/60års fest.
Varvade mörk & vit chokladmousse.. himmelskt gott, & ned ett hallon på toppen som
pricken över i. Såg receptet i ett halv åtta hos mig program förra säsongen, perfekt
att göra när man har många att göra till.

Du behöver (4st):

Mörk chokladmousse
200g mörk choklad, 70%
4st ägg
2msk honung

Vit chokladmousse
200g vit choklad
2dl vispgrädde
2dl turkisk yoghurt

hallon till garnering.

Gör såhär:
1) Smält den mörka chokladen i vattenbad, separera gulorna och rör ner gulorna
& honungen i den smälta chokladen.
2) Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dom i chokladsmeten.
3) Smält den vita chokladen i vattenbad, låt svalna lite. Rör ner yoghurten och den
vispade grädden.
4) Ta  fram coctailglas och varva den mörka moussen med den ljusa.
5) ställ i kylen minst 2 timmar, dekorera med färska hallon.

FARLIGT GOTT!


Fiskgratäng - "Smögen"



Idag så stod det fiskgratäng på menyn.. något som är riktigt enkelt att göra men blir
riktigt gott. Då jag fortf inte är på topp i min förkylning så tog jag en genväg gällande
såsen den här gången. Men gjorde egen potatismos, så då går man +/-/0..eller hur?


Vaniljpannacotta med blåbär



Min mormor gifte sig/fyllde 60år i november förra året & jag fick i uppgift att göra efterrätter
till 25 st gäster. Så ist för att göra en var så gjorde jag 2 mindre så man fick "mer av det goda"..
Här kommer receptet på efterrätt nr 1, Vaniljpannacotta med blåbär.. farligt gott!!

Här är receptet (för 4pers):
2,5st gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
5dl grädde

"Blåbärssås"
Frysta Blåbär
florsocker

Gör såhär:
1) lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10min.
2) häll upp grädde, vaniljsocker & socker i en kastrull.
3) Koka upp & låt koka i ca 1 minut, ta av ifrån värmen.
4) Krama ur gelatinbladen & blanda ner/lös upp i grädden.
5) Häll upp i formar/glas, låt stelna i kylskåp ca 1,5-2h.

6) Häll frysta blåbär i en kastrull & koka upp, när blåbären
smält mosar du dom med en gaffel. Häl i florsocker & smaka
av tills du blir nöjd med smaken & konsistensen.
7) Skeda upp över pannacottan & dekorera med färska bär.
8) Låt svalna i kylskåp fram till servering.

Nytt Kontaktformulär:



Ditt namn

Din e-post

Rubrik

Meddelande


Mini Cupcakes - Citron/Björnbär


Gjorde ett litet ryck i köket nu i eftermiddag, i form av mini cupcakes. Dom blev inte så fina,
men riktigt goda.. Det blev frosting + björnbär över sen förra laddningen, så ist för att
dekorera med bären som förra gången.. mosade jag & blandade i dom i frostingen *mumms*

Du behöver (24st mini):
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75g smör
0,75dl mjölk
2,75dl vetemjöl
1,5 tsk bakpilver
1 nypa salt.
1 tsk nypressad citron
+ lite skal.

Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175°.
2) Vispa ägg, strösocker & vaniljsocker riktigt pösigt.
3) Smält smöret & blanda i mjölken, häll därefter i äggsmeten.
4) Blanda dom torra ingredienserna & blanda i smeten.
5) Blanda i citronsaften & citronskalet.
6) Placera ut miniformar i en mini muffinsplåt, fyll 2/3 med smet.
7) Grädda mitt i ugnen ca 10min.
8) låt svalna på galler, låter man dom stå kvar i muffinsplåten så
fortsätter dom gräddas ett tag till = kan bli torra!

9) Halvera receptet & Följ anvisningarna på frostingen HÄR, mosa
några björnbär & blanda i smeten.
10) Spritsa ut på dina cupcakes & dekorera med strössel, kulor, blommor...

Baka, Baka, Baka!!!! ♥


Lördag


Bakplåtställ - Vit



Fyndade ett Bakplåtställ på Åhlens igår, Perfekt för mig som har taskigt med
avlastningsytor i köker. Längtar efter att få inviga det framöver!


Cupcakes: Choklad x2


Min man beställde ett gäng cupcakes utav mig igår, som han skulle bjuda på som tack för att
han fått serva bilen på sitt förra jobb tidigare. Dom var tidigare bortskämda med mina bakverk,
så dom blev riktigt glada när han dök upp med ett gäng härliga cupcakes med mörk
chokladbotten & vit chokladfrosting + ett björnbär på toppen.

Receptet är en del ur ett av Leilas recept från boken Hello Cupcake.
Receptet på frostingen hittar du HÄR.

Du Behöver (12st):
3 ägg
2,5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
50g smör
1dl gräddfil
2msk kallt kaffe
3,5dl vetemjöl
2tsk bakpulver
4msk kakao
1 nypa salt
100g mörk choklad 70%

Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 175°.
2) Vispa ägg, strösocker & vaniljsocker vitt & pösigt.
3) Smält smöret & blanda i gräddfil + kaffe, häll ner i äggsmeten.
4) Blanda dom torra ingredienserna & rör försiltigt ner i smeten.
5) Hacka & smält chokladen i ett vattenbad, & rör ner i smeten.
6) Placera ut dina formar i en muffinsplåt, fyll max 2/3 med smet.
8) Grädda i ca 15min, mitt i ugnen. Låt därefter svalna.

9) Följ anvisningarna på frostingen & dekorera dina cupcakes efter
tycke och smak med tex. strössel, bär, blommor i sockerpasta osv..


Lycka till! ♥


Cupcakes på G..


Hello Cupcake!



Nästa vecka så ska jag testa något recept ur Leilas senaste receptbok - Hello Cupcake!
Fanns Massor av härliga cupcakes recept + whoopies.. Hur ska man kunna välja!?


Cherry Chocolate Cake


Tårtfat - Åhléns - 149:-


Den här tårtan har jag länge velat gett mig på, och idag äntligen hittade jag ett recept som jag
ville testa (HÄR). Var inte alls något avancerat att baka en sån här underbar amerikansk tårta,
det som är viktigast är att låta bottnarna svalna av Ordentligt innan man monterar den + att
man inte häller över ganachen förrän den svalnat lite.

Letade dock som en tok efter körsbär, ville ha sånna & garnera tårtan med. Men med
min tur så var dom ju slut överallt.. men blev ju en perfekt tårta ändå, God & alldeles
 underbar fin att se på!


Bakning pågår..



Någon som vill ge sig på en gissning på Vad det är jag bakar idag?


Kitchenaid - Pink



När jag fyllde 25år nu i oktober så fick jag en alldeles underbar present, som jag har
trånat & längtat efter en alldeles egen Kitchenaid. Sen att den även var i Rosa.. ja,
höll på att tuppa av när jag öppnade presenten! Tack igen till er som var med &
 samlade till den! Kommer göra bakningen ännu roligare ♥


Mål 2012

Har varit rent ut sagt STENDÖTT i den här bloggen ett bra tag nu. Men har planer
på att få lite mer fart på den. Har som mål det här året att utmana mig mer när
det gäller bakning/matlagning, då jag har samlat på mig ett helt gäng med roliga
bak/kokböcker senaste året.

Som mål har jag att testa ett nytt recept i veckan (minst), lägger ut det här i
bloggen så klart + betyg på hur jag upplevde receptet & resultatet. Med start:
så fort jag är frisk igen, har legat hemma i feber hela veckan..


Önskar dock att jag hade det här köket att baka/laga mat i, Love it! ♥


RSS 2.0