Chocolate divine - Chokladkaka

 

Fick nu i veckan tips av en jobbarkompis till min man, om ett recept på en chokladkaka
med marinerade jordgubbar. Jag valde dock att inte marinera jordgubbarna denna gång,
blev att riva över lite limeskal istället. (orginal recept är från nyhetsmorgon). Så nu ikväll
har jag bakat kakan, & imorgon får J själv hälla över jordgubbarna över tårtan & servera
den till fikat på jobbet = jag får inte ens chans att smaka.

Du behöver:

Chokladkaka
400 g mörk choklad av god kvalitet
175 g smör, rumstempererat
90 g rörsocker
5 st äggulor + äggvitan i annan bunke
80 g vetemjöl (1 dl)
0.5 tsk salt
0.5 dl mjölk (3 %)

250g Jordgubbar
1 lime (skalet)

Gör såhär:

1. Värm upp ugnen till 175 grader.

2. Klipp till bitar av bakplåtspapper och täck sidorna och bottnen på en springform,
23 cm i diameter. Det går enkelt om du först penslar formen med lite vatten eller olja.

3. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad.

4. Vispa smör och socker krämigt med elvisp i en bunke.

5. Vispa ner en äggula i taget.

6. Sikta ner vetemjöl och tillsätt salt.

7. Häll i mjölk och smält choklad och vispa ihop till en slät smet.

8. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke.

9. Vänd ner skummet i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd runt tills smeten har
gått ihop helt.

10. Bred ut chokladsmeten jämnt i springformen och tryck till lite extra i mitten med
en slickepott. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt där.

11. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Då ska kakan kännas något
fast ute i kanterna, men lite lösare i mitten. Den kortare tiden ger en härligt kladdig
kaka, den lite längre tiden ger en något fastare kaka.

12. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen.

13. Dela jordgubbarna i kvartar.

14. Tvätta & riv skalet på en lime & blanda med jordgubbarna.

16) Häll jordgubbarna över kakan precis innan den ska serveras, då gärna med
vispad grädde eller vaniljglass.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0