Hönökakor (6st)

Det behövdes fyllas på med bröd här hemma, så letade igenom lite i mina recept, men gör
alltid samma,samma,samma. Så valde ett utav Leilas recept på Hönökaka. 6st stora kakor
blev det och här kommer receptet:

Du behöver:
1msk hela fänkålsfrön
1msk hel anis
(jag använde färdigmalda brödkryddor
jag redan hade hemma den här gången)
2tsk flingsalt
5dl mjölk
0,5dl strösocker
50g färsk jäst
7dl vetemjöl special
7dl rågsikt
100g mjukt smör

Gör såhär:
1) stöt kryddorna tillsammans med saltet i en mortel.
2) Värm Mjölken med kryddorna och strösockret till fingerljummet (max 37°)
3) Smula jästen i en bunke & blanda med degvätskan.
4) Tillsätt vetemjöl & rågsikt lite i taget & arbeta degen i maskin (jag körde
med elvisp i brist på annan maskin) till en smidig deg, tillsätt smör & knåda
i cirka 10 minuter till.
5) Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel strl i ca 1 timme. Stöt samman
degen efter halva tiden.
6) Häll upp degen på ett mjölat bakbord & dela den i sex bitar. Rulla dom till
runda bollar & kavla ut till ½cm tjocka kakor. Mjöla & nagga dom ordentligt
med en gaffel.
7) Sätt ugnen på 250°.
8) Jäs på plåt med bakplåtspapper under bakduk i cirka 40min.
9) Grädda kakorna lätt gyllene i mitten utav ugnen i 7-8min.
(om man har dom inne för länge blir dom hårda i kanterna) 
10) Låt dom svalna inlindade i en bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0