Lax med..R?
Till middag idag så blev det ugnsbakad lax med rösti/råraka (kärt barn har många namn).
Till det gjorde jag en romsås.. Gissa Hur gott det blev!? Det var första gången som jag
gjorde rösti här hemma & kommer garanterat bli fler ggr. Alltså, en jätte enkel middag
men som smakar det godaste gott!
Lax:
1 laxfilé/pers
salt/peppar
Smör (till formen)
alt kryddning:
• citronpeppar
• Vitlök (hackad/skivad)
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175°
2) Smörj en ugnssäker form & lägg i laxen.
3) Krydda med valfri kryddnind
4) In i ugnen ca 10-20min (beroende på om du använder fryst/tinad fisk)
5) Servera med:
Romsås:
3dl Gräddfil
1-2msk Majonäs
0,5 Röd lök (hackad)
Röd ishavsrom
Gör så här:
Blanda alla ingredienser, var försiktigt med majonäsen & smaka
av allt eftersom. Så den inte tar över all smak. Låt stå en 20min
innan servering, så smakerna hinner gotta till sig.
Rösti/Råraka
Potatis
Salt
Peppar
smör (till stekpannan)
Gör så här:
1) Skala & Riv potatisen.
2) lägg i en bunke & krydda. Det lär gå undan lite när man gör
röstin, för riven potatis blir brun om den ligger utan vätska.
3) ta en näve utav potatisen & krama ur vätskan med händerna.
4) Lägg i en varm stekpanna, gör till en rund form & platta till.
5) Stek tills den blir gyllenbrun på båda sidor.